Ponuka

ALIBERNET

Patrí do skupiny farbiarok, ktoré sa používajú v kupáži s červenými vínami iných odrôd na podporu ich slabšej farebnosti. Rovnako kvalitné sú však aj čisté odrodové vína, ktoré často vyzrievajú v bariku. Aróma je sýta so silným vnemom a s plnou ovocnou vôňou. Pripomína čierne ríbezle, višne, lesné plody, žihľavu, či sušené slivky. Má príjemne natrpklú chuť, ktorú obohacujú tóny čokolády, byliniek, bobuľového ovocia a niekedy aj prítomnosť dreva, dymu a korenia. Charakter vína dopĺňa aj jemná kyselina a väčšie triesloviny. Je vhodné na dlhšie zretie vo fľaši, dozrieva veľmi pomaly, pričom sa jeho štruktúra vôní a chutí výrazne zjemňuje a harmonizuje. Kvalitný Alibernet potrebuje 3 až 5 rokov na to, aby sa prejavil jeho potenciál a potom sa stáva skutočnou pochúťkou pre milovníkov červených vín. Teplota na podávanie je 16 – 18° C. Servírovanie: k biftekom, teľacím stejkom, tvrdým, plesňovým a údeným syrom. Podávajte pri teplote 14-16 °C.

DEVÍN

Farba vína je žlto zelená a decentnej vôni Devínu dominujú korenisté tóny tramínu a muškátov. Nevtieravý medovkový opar so šupkami prezretého grepu, dobrá rovnováha primárneho a sekundárneho buketu, potešia každého milovníka vín z aromatických odrôd. Na pieskoch so závlahou vyniká herbálne a korenisté tóny. Servírovanie: kombinácia kuracích, jahňacieho stehna a tradičných slovenských bielych a jemne údených syrov. Prírodné sladké vína kombinujeme so špecialitami „sladkej kuchyne“, domácou štrúdľou resp. s gaštanovým pyré, šúľancom, pirohom. Ideálna teplota na podávanie je 10 až 12°C.

CABERNET SAUVIGNON

Farba je intenzívne červená až jasno tehlovočervená, vonia po čiernych ríbezliach. Buket je výnimočný, typický odrodový. Chuť je výrazná, kabernetového charakteru, trávnatá, drsnejšia, zrením nadobúda plnosť a odrodový charakter. Podobne ako vôňa pripomína čierne ríbezle. Obsah kyselín je vyšší. Víno zreje pomalšie a vyžaduje niekoľkoročné zrenie v drevených barikových sudoch a následne vo fľaši. Až potom sa objavujú tie najvzácnejšie tóny zrelosti a plnosti tejto odrody. Akostné vína dosahujú zrelosť v rozpätí od 2 do 4 rokov. Výberové vína s prívlastkom sú ideálne v rozpätí od 6 do 10 rokov, ale archivovať sa môžu aj výrazne dlhšie. Cabernet sauvignon poskytuje výnimočné, vzácne a ušľachtilé víno s nezameniteľnými vlastnosťami. Servírovanie: k tmavým mäsám, divine, hovädzieho alebo baranina , jahňacina, hus, kačka.. Chuť vynikne pri pikantnejších úpravách mäsových jedál. V studenej kuchyni k syrom s modrou plesňou, zrelý Cabernet sauvignon sa hodí k tvrdým syrom. Podávame pri teplote 13 až 16 stupňov.

DUNAJ

Napriek vysokým úrodám až 10 ton z ha poskytuje vína najvyššej akosti. Víno je plné, harmonické aj ako mladé víno. Ležaním získava na kvalite. Svojou plnosťou a tmavočervenou farbou až s hnedými odtieňmi sa podobá na južanské moky. Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov. Trieslovina je veľmi jemná. Servírovanie: k divine, kačke a k dezertom, pri teplote podávania 14-16 °C.

FRANKOVKA MODRÁ

Elegantné víno rubínovo červenej farby, jemne výraznej arómy a zamatovej chuti s vyšším obsahom trieslovín. Typická je jemná adstringencia (sťahujúca chuť), plnosť a vyrovnané kyseliny. Charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno.
Servírovanie: vhodné k tmavšiemu mäsu, k divine, k hovädziemu mäsu, plesňovým syrom ako je Niva alebo Gorgonzola. Optimálna teplota podávania Frankovky je 14-16 °C.

HOSSA

Kríženec odrôd Iršai Oliver a Sauvignon Blanc s cieľom spojiť najlepšie vlastnosti z oboch odrôd. Ľahkosť, sviežosť, aróma a pestovateľská nenáročnosť Iršaia je v novej odrode spojená s ušľachtilosťou, plným telom a arómou náročnejšieho Sauvignonu Blanc. Kým Iršai dáva ľahké a veľmi aromatické vína, ktoré však treba vypiť mladé, Sauvignon Blanc dáva plnšie moky s vyššími kyselinkami, ktoré vydržia vo fľaši dlhšie. Nová odroda má krásnu a čistú vôňu záhradných broskýň a marhúľ a čerstvo natrhaných kvetov. V chuti je šťavnatá a svieža, pôsobí ľahko a vábivo. Servírovanie: k pikantným, koreneným a výdatnejším mäsám, hydine, k jemným syrom, zeleninovým šalátom, údeným rybám. Mladé víno je možné kombinovať s pečeným moriakom alebo bažantom. Fľašovo zrelé víno, prípadne Neskorý zber sú vhodné aj ako aperitív resp. víno k dezertom. Podáva sa pri teplote 10-12 °C.

PÁLAVA

Extraktívne, korenisté, buketné víno s harmóniou všetkých zložiek. Aromatické po muškáte, korenisté po tramíne, lahodné, vysoko kvalitné, plné odrodového buketu s harmonickým obsahom kyselín. Víno má zelenkavo žltý farebný odtieň s arómou žltého melónu a šťavnatého prezretého manga. Intenzívna vôňa kvietkov a ovocia s ľahkým korenistým záverom. Chuť je príjemne hladká, v pozadí decentne korenistá, s ľahkými kvetinovo-pikantnými tónmi, ako aj tónmi zrelého ovocia, medu a bieleho korenia. Najlepšie ročníky sú vhodné na archiváciu. Konzumuje sa v priebehu 3 až 10 rokov. Pálava je jednoducho neporaziteľným vínom – hitom posledných rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12 °C. Servírovanie: k jemne koreneným špecialitám ázijskej kuchyne, údené a parené syry, Mozzarella, biele mäso, hydina, ryby na grile, jemnými paštéty alebo k dezertom.

RYZLING RÝNSKY

Rizling rýnsky má svetlo žltozelenú až zlatožltú farbu a typickú jemnú kvetinovú vôňu – po kvitnúcej lipe, intenzita ktorej sa rozvíja so zrením vína, môže však byť cítiť po broskyniach, po lúčnych kvetoch, sene, dokonca po zelenom citróne. Chuť je korenistá a plná, zvýraznená pikantnou kyselinkou, niekedy aj vyššími delikátnymi aromatickými látkami, ktoré zaujmú nevtieravým a dlhotrvajúcim chuťovým vnemom. Vyniká svojou harmóniou. Zrením vo fľaši sa jeho vlastnosti ešte viac zušľachťujú. So správnym fľašovým vekom nadobúda Rizling rýnsky živý, korenistý „petrolejový“ buket. Vzhľadom na uvedené je ideálnym vínom na archiváciu, pričom akostné vína dozrievajú v rozpätí 1 až 5 rokov a vína prívlastkové v rozpätí 4 až 12 rokov, avšak ani staršie vína (do 20 rokov) nestrácajú nič na svojej kvalite. Je to naozaj jedno z najušľachtilejších vín, bohatosť kyselín, vláčnosť a mohutnosť alkoholov tvoria celkový chuťový zážitok neodolateľným. Rizling rýnsky je víno vznešené, ktoré je právom nazývané „Kráľom vín“.
Servírovanie: k sladkovodným rybám, bielymi mäsám, jemným syrom, zeleninovým špecialitám. Zrelé víno je vhodné aj k mastnejším mäsitým jedlám, naopak sladšie výbery k jemným dezertom. Teplota podávania 11-13 °C.

RIZLILNG VLAŠSKÝ

Rizling vlašský má svetlozelenú až zelenožltú farbu, neutrálnu vínnu až kvetinovú vôňu pripomínajúcu horké mandle alebo zelené jablká. Na pieskoch a vápenatých pôdach poskytuje buketné vína vysokej kvality s vôňou lipového kvetu. Chuť je príjemná svieža a jemná, s typickou výraznou kyselinkou a veľmi nežným a jemným odrodovým buketom. Rizling vlašský dáva víno plné a harmonické, s vyrovnanou kvalitou aj v menej priaznivých ročníkoch. Pre svoj vyšší obsah kyselín si dlho uchováva svoju sviežu neutrálnu chuť a mladistvý dojem. Preto je vhodné na archiváciu. Akostné víno dosahuje najlepšiu fľašovú zrelosť v rozpätí 1 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Servírovanie: k studeným predjedlám aj pikantným, obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, bravčovému alebo teľaciemu na prírodno, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Odporúča sa k rybám ako pstruh, krevetám. Teplota servírovania 9-11 °C.

RIZLING RITUÁL (RIZLILNG KORENISTÝ)

Vznikol krížením odrôd Tramín červený a Rizling vlašský. Šľachtiteľským cieľom bolo spojiť do jednej odrody pestovateľskú stabilitu a štandardnú kvalitu vín našej základnej odrody Rizlingu vlašského, s jemnými vlastnosťami vín Tramínu červeného. Žltkasto-medová farba evokuje perfektne vyzretú surovinu. Vôňa má krásny kvetový nástup so širokou paletou čerstvých, ale aj sušených lúčnych kvetov. Chuť je opulentná a plná ružových tónov. V dochuti je výrazný ružový olej, celkovo je vnem vína až tramínový. Víno má vysoký alkohol, čo sa prejaví aj celkovou mohutnosťou a štruktúrou tohto média. Servírovanie: k hydine, ázijskej kuchyni, jemným málo aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou, k ťažším predjedlám ako napríklad ku kačacej a husacej pečeni, paštétam. Podávame pri teplote 8 až 11 stupňov.

SAUVIGNON

Farba vína je svetlo zeleno-žltá. Sauvignon má charakteristické spektrum vôní, ktoré v slabších ročníkoch resp. pri mladom víne silne pripomínajú vôňu žihľavy, lúčnych tráv, alebo čiernych ríbezlí či egreša. V lepších rokoch a s postupným zrením víno vonia po zrelých broskyniach, prípadne po exotickom ovocí, po grapefruite, s jemnými muškátovými tónmi. Výnimočný buket je svieži a dlhý. Chuť je hladká, svieža, korenistá, plná, výrazne ovplyvnená vôňou. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, s postupným zrením sa všetky zložky dostávajú do harmonického súladu. Je mimoriadne vhodný na archiváciu, akostné vína dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 5 rokov, vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 10 rokov. Nemal by sa skladovať dlhšie ako 15 rokov. Chuť Sauvignonu je veľmi atraktívna a nezameniteľná. Patrí medzi najkvalitnejšie vína. Servírovanie: k pikantným, koreneným a výdatnejším mäsám, hydine, k jemným syrom, zeleninovým šalátom, údeným rybám. Mladé víno je možné kombinovať s pečeným moriakom alebo bažantom. Fľašovo zrelé víno, prípadne Neskorý zber sú vhodné aj ako aperitív resp. víno k dezertom. Sauvignon je ušľachtilé víno k slávnostným príležitostiam. Podáva sa pri teplote 8 až 11 stupňov.